HOME

HOME

Heerlijkheid in het nieuw

De Heerlijkheid van Moerkerke zit in een nieuw jasje. Met het nieuwe logo willen we de Heerlijkheid, als verhuurder aan de BVBA Kasteel van Moerkerke, verder uitbouwen en een gezicht geven.

Het eenvoudige maar vrij tijdloze logo is een afspiegeling van het herkenbare donjon (middengedeelte van het kasteel) met de drie bogen verwijzend naar de boogbrug. De cirkel rond het logo symboliseert het samenwerken van de familie Van den Broeck als de Heerlijkheid van Moerkerke.

Open Monumentendag

Heerlijkheid van Moerkerke deed mee met Open Monumentendag op zondag 8 september 2019. Het thema van 2019: Herbestemming gezocht! Een verslagje van de dag vind je hier:

‘t Is zondag 8 september. Eventjes naar buiten kijken? Miljaar, een donkere wolk. Dat waait wel over…
Aangekomen in Moerkerke loopt al wat volk weg en weer met materiaal. De tent vooraan staat al recht, die komt nu wel van pas om voor de regen te schuilen.
In Bomma’s keukentje wordt er stevig klaargezet en georganiseerd. “Kan er iemand die tenten beginnen opzetten?” “Hebben we stoelen genoeg?” “En diene bar, hoe gaan we dat nu doen?” Alsof het was afgesproken steekt iedereen spontaan een handje toe waar nodig. Die regen boeit nu eventjes niet. De beschikbare gidsen doen nog rap een test-rondje met Nonkel Erwin om de juiste klemtoon te kunnen leggen op die ingestudeerde teksten.
Kwartiertje voor tijd… Vantussen de bomen aan de Dreve verschijnen plots een aantal deugddoende zonnestralen die niet meer zouden verdwijnen. Bar? Check. Kinderanimatie? Check. Gidsen en attributen langs het parcours? Check! Oej, nog rap dat bord aan de achterkant van de vijver met foto’s van het internaat op. We zijn er klaar voor!
Met mondjesmaat komen de eerste bezoekers toe. Klaar om de boeiende geschiedenis van het Kasteel van Moerkerke te horen. Woorden als donjon, versterkte motte of de broeders Xaverianen hoeven ondertussen geen uitleg meer. Met leuke weetjes blijft het volk keer op keer geboeid luisteren. Af en toe zit er eens eentje tussen die er duidelijk meer van kent. Dan is een “dat zou zeker kunnen, daar hebben we geen gedetailleerde info over” zeker op zijn plaats.
Ook de kindjes leven zich stuk voor stuk in, in het verhaal van de kasteelheren en -dames. Met een interactieve wandeling komt hun fantasie stevig van pas. Ook het ideale moment om de kostuums van het derde verdiep nog eens boven te halen.
De toer gaat verder voorbij het terras naar de salon. Daar begint het verhaal van de familie Van den Broeck. Met open mond en veel verbazing kijken ze je aan. Aan de maquette worden de uitdagingen voor de toekomst uit de doeken gedaan met een knipoog naar al wie ideeën heeft.
Op het nieuwe terras wordt nog even nagepraat. Aan de lopende band worden pannenkoeken gebakken en mits enige begeleiding staat de vierde generatie ambitieus achter den toog om er toch zeker van te zijn dat iedereen zijn dorst zou kunnen lessen.
Het zit er op. Open monumentendag is een feit dat gepasseerd is. Moe maar voldaan drinken we nog een afsluiterke op ons terras. De tantes zetten nog een lekkere pot spaghetti op tafel waar gretig van gesmuld wordt.
Dat het rap is gegaan! Dat er toch wel veel werk is ingekropen. Absoluut! Maar dat we toch ook een indruk hebben achtergelaten en ons verhaal hebben kunnen vertellen. En dat we als familie toch weer getoond hebben dat we van aanpakken weten: Teamwerk van de bovenste plank!