Ons verhaal

Ons verhaal

Het Kasteel van Moerkerke zoals u het vandaag kent, is het verhaal van een bijzondere en ambitieuze familie.

Het begint in 1964. Hubert Van den Broeck heeft een droom. Een nieuw leven geven aan historisch patrimonium in Vlaanderen. Hij schrijft een volgend hoofdstuk aan de boeiende geschiedenis van het middeleeuwse Kasteel van Moerkerke.

In het toonaangevende tijdschrift “het Rijk der Vrouw” van 22 oktober 1975 verschijnt zijn verhaal voor het eerst. Het werd ons verhaal.

__

Het gezin Van den Broeck telde vijf kinderen en was op zoek naar een nieuwe woonst. Moeder had het lesgeven ingeruild om voor haar kroost te kunnen zorgen. Vader had net een carrière als legerofficier achter de rug. Ze hadden een gedeelde passie voor geschiedenis en een stil verlangen om ooit licht- en klankspelen te brengen in een historisch erfgoed.

Hubert en Magdalena schrikken er niet voor terug een bouwval na 25 jaar leegstand met schaarse financiële middelen te renoveren. Ze begonnen met veel enthousiasme aan hun avontuur en wisten hun passie over te brengen op de generaties na hen. Jaarlijkse bouwkampen met vrijwillige inzet van de voltallige familie zijn hier het bewijs van.

Samen met de passie kwam ook de ambitie om het kasteel en het domein verder uit te bouwen. Nu, meer dan 50 jaar later, krijgt de derde generatie Van den Broeck daartoe het eigenaarschap in handen. De uitdagingen zijn groot: het behoud, het onderhoud, de verdere restauratie van de site in een financieel gezond evenwicht. Bijzondere aandacht schenken we aan de betrokkenheid van de huidige en toekomstige gebruikers van dit patrimonium; de Moerkerkenaars, de feestvierders, de vele liefhebbers van natuur en cultuur in het Brugse Ommeland.

De familie Van den Broeck